12 български заглавия представя кинофестивалът Златната липа в деветото си издание

публикувано на 09.05.2022 г. | Категория: Общество
 

Пет игрални и девет документални филма, произведени през последните 2 години ще представи в програмата си деветото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, което ще стартира на 28 май в Стара Загора.

За първи път не един, а два български филма участват в конкурсната програма на фестивала – „Януари“ (2021) на режисьора Андрей Паунов и „Жените наистина плачат“ на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова, чиято премиера миналата година се състоя на фестивала в Кан.

„Януари“е създаден по известната едноименна пиеса на Йордан Радичков. Насред снежна буря шейната на Петър Моторов се връща пред дома му, но в нея има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия.

„Жените наистина плачат“ поглежда по необикновен начин към живота на едно семейство, в което има предимно жени. Филмът показва различни версии на сестринската любов и омраза, на майчината любов и незаинтересованост, на потисничеството на жените от патриархата.

В извънконкурсната програма влиза комедията „Голата истина за група "Жигули“, която ще ни разсмее до сълзи с историята на група музиканти, които, вече в зряла възраст, решават да се съберат отново, за да си дадат сметка, че животът на нито един от тях не се е развил според мечтите му…

Сред игралните заглавия вниманието привлича последният игрален филм на проф. Анри Кулев, който ще бъде председател на международсото жури лично ще представи творбата си. Покрай ковид пандемията филмът му „Имало една война“ (2019) не успя да добие широка популярност, въпреки прекрасните си качества. В лентата големият режисьор, художник, аниматор залага един въпрос с труден отговор: Малка или голяма е Войната за един човек, жертвал живота си в нея?

Шестима българи – петима мъже и eдна жена, загубила детето си, вървят по пътищата на войната. Всеки от тях носи в себе си драматичен мотив за своето пътуване…В безпрецедентен поход, четиридесет хилядна армия, тичайки, ще преодолее разстоянието от 300 километра за по-малко от две денонощия без пътища, железница и транспорт… и ще победи. Човешкото във всеки един от героите ща бъде подложено на проверка и всеки от тях ще се справи според силите си.

Извънконкурсната програма представя и две късометражни ленти. Филмът на младия режисьор Петър Вълчев „Лека нощ, Лили“ (2021), разказва за самотна възрастна жена, която се опитва да пренареди отново живота си, скрита в тъмния си дом. Лутайки се в лабиринта между реалност, сън и нереалност, тя среща призрака на най-голямата си любов. Ще победи ли любовта им, времето и пространството или черната дупка на ежедневието ще я погълне?

Вторият късометражен филм е „Жири“ (2021) на режисьора Петя Йосифова – Хънкинс, която разказва щура история, пълна с любов и музика.

Изключително силно е присъствието на български документални ленти. Зрителите на „Златната липа“ ще имат възможността да гледат впечатляващия филм на Светослав Овчаров „Второто освобождение“ (2021), изграден изцяло от хроники и документи за съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947, която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история. Голяма част от кадрите се показват за пръв път.

Старозагорци отново ще имат възможността да видят филма „Гео Милев в лабиринта на времето“, чиято премиера беше направена от неговия режисьор Костадин Бонев в Стара Загора, заради силната връзка на поета с града домакин на „Златната липа“.

Ще видим и разтърсващия документален филм на Стефан Командарев „Живот от живота“ (2021), посветен на донорството, което спасява човешки животи, но в България продължава да се приема с резерви.

Темата за агресията е в центъра на лентата „Стражарите на нашата съвет“ на режисьора Станислав Дончев, а филмът на Петя Накова „Тихо наследство“ насочва вниманието ни към проблемите на децата с увреден слух.

Филмът на Валентина Фиданова-Коларова „Вибрации от душевността“ (2022) е документален разказ за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 – 1979 г.), създаден по повод 120-годишнината от рождението й.

Лентата „Балада за Галилей“ (2020) по сценарий и режисура на Ралица Димитрова разказва за 91-годишният професор от Художествената Академия Галилей Симеонов. Изящният график е избрал да живее на село, в къщата на дядо си, сред многобройните варианти и оригинали на негови картини. Клошар или гений, мъдрец или луд - този филм показва част от продължилите над три години срещи с Галилей, в които той споделя късчета от живота и мислите си за изкуството, за великите личности от различни времена и географски пространства, които споделят духа му, за признанието и смисъла на усилията.

Входът за всички прожекции и съпътстващи събития на кинофестивала „Златната липа“ ще бъдат напълно безплатни благодарение на неговите организатори и подкрепата на Община Стара Загора.

 

 

Етикети:

 

Други новини

Броени дни до старта на Beerфестът 2022 в...

Beerфестът 2022 в Стара Загора вълнуващи дни, изпълнени с разнообразна музикална програма и качествено пиво – това очаква Стара Загора...

Временна светофарна уредба регулира...

Временна светофарна уредба регулира кръстовището на булевардите Руски и Ген. Столетов   До отстраняване на щети, нанесени от токов...

За 16-ти път курортното селище...

    Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ и тази година събра хиляди...

Културен афиш 29 август – 4 септември

Културен афиш 29 август – 4 септември   29 август, /понеделник/   Вълшебна библиотека. Програма „В страната на загадките”:...

На тържествена церемония се заклеха в...

    На Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ своята тържествена клетва положиха 28 военнослужещи от...

Село Дълбоки с нов временно...

    Общинският съвет в Стара Загора се събра на извънредно заседание днес за гласуване на две предложения. Поради лични причини,...

В 216 избирателни секции ще се гласува...

    Общо 216 секционни избирателни комисии ще бъдат ангажирани с провеждането на извънредния вот за избор на народни представители...

Общинският съвет на Стара Загора се...

    На 26 август, петък, от 9.00 часа, в зала „П. Р. Славейков“ на Общинска администрация ще се проведе извънредно заседание на...

Маестра Антонина Бонева и нейните...

  Концертът интеграл КАРТИНИТЕ НА РАХМАНИНОВ на 27 август на сцената на РБ „Захарий Княжески” На 27 август, от 19.00 часа в уютната...

До 17 септември се приемат заявленията...

    От 23 август до 17 септември (включително) избирателите могат да подадат заявление за гласуване по временна адресна регистрация....

Община Стара Загора стартира ремонт...

    Община Стара Загора стартира ремонтни дейности на четири спортни площадки и един физкултурен салон през новата учебна година....

Културен афиш 22 – 28 август 2022 г.

Културен афиш 22 – 28 август 2022 г.               22 август (понеделник)       Вълшебна библиотека. Програма „В...