Звездата на Балета на Виенската държавна опера Денис Черевичко открива новия балетен сезон

публикувано на 28.09.2020 г. | Категория: Общество
Звездата на Балета на Виенската държавна опера Денис Черевичко открива новия балетен сезон на Старозагорската опера на 1 октомври

 

Александър Желев на 60 в ролята на Дон Кихот

 

Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора е в усилена подготовка за официалното откриване на балетния сезон на 1 октомври от 19.00 часа със спектакъла на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Уникалният спектакъл по хореография и режисура на солиста на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян получи високата оценка на публиката и специалистите, а балетната трупа бе наградена през 2019 с престижното отличие на СБМТД и Кантус фирмус „Кристална лира”. На 1 октомври в главната роля на Базил гостува Денис Черевичко – премиер-солист на балета на Виенската Щатсопер, а в ролята на очарователната и непокорна Китри зрителите ще видят примабалерината Анелия Димитрова.

 

Двоен празник ще предложи Старозагорската опера на почитателите на балета – със спектакъла на балета „Дон Кихот” ще бъде почетен и един от доайените на балетната трупа Александър Желев, който през 2020 навършва 60 години. Юбилярът ще се представи в своята забележителна роля на най-романтичния герой на всички времена Дон Кихот. В ролята на неговия спътник Санчо Панса ще му партнира Калин Любенов. Участват още солистите Фиорди Лоха, Харука Суга, Мартина Префетто, Акари Мориматсу, Сторм Норис, Фредерико Пинто, Ромина Славова, Паскуале Казели, Станко Танев и др.

Солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

 

Денис Черевичко грабна сърцата на българската публика след участието си на Балетния конкурс във Варна през 2012 година, на който печели първа награда и златен медал. Младият балетист остава завинаги с много топли спомени от конкурса, с много български приятели, с които поддържа връзка през годините.

 

Миналата година той гостува за първи път в България в ролята на принц Зигфрид от балета „Лебедово езеро” на сцената на Старозагорската опера по покана на Силвия Томова и Огнян Драганов. Тази година отново ще открие балетния сезон, но този път ще се представи в една от коронните си роли – на Базил от балета „Дон Кихот” от Минкус. Ролята на Базил изисква виртуозност, техника и пламенна личност – качества, които Денис притежава и това е причината да бъде избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на „Дон Кихот“ на Рудолф Нуреев през 2011. В тази роля той танцува и на сцената на Парижката опера.

„Това е световноизвестен балетист, един от „академичните“ танцьори, които танцуват красиво и чисто и съхраняват постиженията на старата балетна школа“ – казва Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа. „Огромна радост за нас е, че Денис отново ще танцува с примабалерината на нашата опера Анелия Димитрова в ролята на Китри.”

 

Трудностите, предизвикани в световен план от ситуацията на пандемия от COVID-19, не подминават и гостуването на Денис Черевичко. Но независимо от преодолените вече административни условности и задължителни ограничителни предпазни мерки, блестящият изпълнител пристига в България на 28 септември. Още същата вечер репетира с примабалерината Анелия Димитрова, а на другия ден продължава с цялата балетна трупа. Денис Черевичко не крие възторга си от постиженията на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора и многократно заявява готовността си да гостува отново и отново.

 

ДЕНИС ЧЕРЕВИЧКО, премиер солист на Виенския Държавен Балет, е роден в град Донецк, Украйна. На петгодишна възраст той проявява интерес към танца докато посещава уроци по фолклорни танци с по-голямата си сестра. Ентусиазмът му, силната му воля и страстна енергия му спечелват място в Балетната Академия на Вадим Писарев, когато е шестгодишен /една година по-рано от възрастта за приемане/.

От ранна възраст Денис се вдъхновява от известния украински танцьор, Вадим Писарев, както и от много други световни балетисти от онова време, пристигнали в Донецк за Международния фестивал „Звезди на световния балет“, организиран от самия Писарев.

Когато е на единадесет, Денис и семейството му се сблъскват с трудности и страдания, които жестоко заплашват възможността на Денис да продължи обучението и образованието си като танцьор. За щастие, Ирина Писарева /по онова време директор на Балетната академия на Вадим Писарев/, е повярвала в невероятния потенциал и страст на Денис и затова му присъжда пълна стипендия, за да продължи обучението си. Ако не бяха щедростта и вярата ѝ, Денис нямаше да бъде великият танцьор, който е днес.

Денис се дипломира през 2004 и малко след това печели Златен медал в Киев и така получава двегодишна стипендия от Фондацията „Хайнц Босл“ в Балетната академия в Мюнхен. Тук той се обучава при Александър Прокофиев, който изиграва изключително важна роля в артистичното му развитие.

През 2006 Денис получава първия си професионален договор с Виенския държавен Балет. Много бързо той се издига до позицията на втори солист през 2007, солист през 2009 и става премиер солист през 2012. От самото начало на професионалната си кариера Денис изпълнява широк спектър от роли и получава знания и опит от хореографи и танцьори от световна класа.

Една от първите му солови роли е тази на Ален в „Зле опазеното момиче“ от Сър Фредерик Аштън. Този много лековат и в „английски“ стил балет дава възможност на Денис да пожъне знания и опит от Александър Грант от Кралския Балет, заради когото тази роля е създадена и който е ментор на Денис през целия репетиционен процес.

Друга легенда, с която Денис има привилегията да работи, е френският танцьор и хореограф Ролан Пети по време на репетиционния процес за „Прилепът“. „Беше невероятна чест да срещна Ролан по това време.“

Денис винаги е имал една специална роля, създадена от Ролан Пети, която е била мечтата му да изтанцува – Фредерико в любовната история от „Арлезианката“. Въпреки желанието му да танцува в този балет, той е разочарован, че никога не го избират при репетициите. Но веднъж, ден преди представлението танцьорът, който е бил избран при кастинга, сериозно се наранява и на Денис му дават записа и изискват от него да научи ролята за следващия ден. Без да има време да усъвършенства техническите движения или да подготви емоцията и стила на героя, Денис има свободата инстинктивно да интерпретира ролята такава каквато е била в мечтите му и както си я е представял, че ще я изиграе. Той все още си спомня за това изпълнение като за едно от най-добрите си постижения.

Друго непланирано изпълнение е на премиерата във Виенската държавна опера на „Спящата красавица“ поставена от Сър Питър Райт. Изненадата идва в утрото на премиерата и без да знае хореографията, Денис е подкрепян и напътстван от Сър Питър Райт и останалите участници в балета от три действия.

Точно обратното, една от ролите, за които Денис е имал най-много време за подготовка, усъвършенстване и изпълнение е Базил в „Дон Кихот“. Денис е избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на „Дон Кихот“ на Рудолф Нуреев през 2011. В тази роля той танцува и на сцената на Парижката опера. Друга уникална възможност за Денис е да танцува с легендарната Алесандра Фери във Флоренция през 2015. Те изпълняват „Младият мъж и смъртта“ – още един интензивен, драматичен балет на Ролан Пети.

Също така Денис има възможността да изпълнява и интерпретира балети от Джон Ноймайер. По-специално това е „Легендата за Джоузеф“, с премиера през 2015 с Виенския държавен балет. Денис описва преживяванията си, когато танцува балетите на Ноймайер като „не само изживяване на момента на сцената, а всъщност да си на сцената и да станеш някой друг“.

Други значими роли от репертоара на Денис са ролята на Конрад в „Корсар“ на Мануел Легри, Джеймс Рубен в „Силфида“, Принц Зигфрид в постановката на Рудолф Нуреев на „Лебедово езеро“.

 

Награди

Втора награда на конкурса за млади танцьори, Киев (2004)

1-ва награда на конкурса "Серж Лифар", Киев (2004)

1-ва награда в Tanzolymp, Берлин (2005)

Сребърен медал на юношеския международен балетен конкурс на САЩ, Джексън (2006)

1-ва награда на международния конкурс за балетен съвременен танц, Виена

(2007)

Специална награда на балетния клуб на WienStaatsoper (2007)

Сребърен медал на Международния балетен конкурс на KIBC Корейски международен балетен конкурс (2010)

1-ва награда и златен медал на 25-ия международен балетен конкурс, Варна (2012)

Номиниран за Prix Benois de la Danse 2011 за The Vertiginous Thrill of Exactitude от Уилям Форсайт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Етикети:

 

Други новини

Броени дни до старта на Beerфестът 2022 в...

Beerфестът 2022 в Стара Загора вълнуващи дни, изпълнени с разнообразна музикална програма и качествено пиво – това очаква Стара Загора...

Временна светофарна уредба регулира...

Временна светофарна уредба регулира кръстовището на булевардите Руски и Ген. Столетов   До отстраняване на щети, нанесени от токов...

За 16-ти път курортното селище...

    Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ и тази година събра хиляди...

Културен афиш 29 август – 4 септември

Културен афиш 29 август – 4 септември   29 август, /понеделник/   Вълшебна библиотека. Програма „В страната на загадките”:...

На тържествена церемония се заклеха в...

    На Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ своята тържествена клетва положиха 28 военнослужещи от...

Село Дълбоки с нов временно...

    Общинският съвет в Стара Загора се събра на извънредно заседание днес за гласуване на две предложения. Поради лични причини,...

В 216 избирателни секции ще се гласува...

    Общо 216 секционни избирателни комисии ще бъдат ангажирани с провеждането на извънредния вот за избор на народни представители...

Общинският съвет на Стара Загора се...

    На 26 август, петък, от 9.00 часа, в зала „П. Р. Славейков“ на Общинска администрация ще се проведе извънредно заседание на...

Маестра Антонина Бонева и нейните...

  Концертът интеграл КАРТИНИТЕ НА РАХМАНИНОВ на 27 август на сцената на РБ „Захарий Княжески” На 27 август, от 19.00 часа в уютната...

До 17 септември се приемат заявленията...

    От 23 август до 17 септември (включително) избирателите могат да подадат заявление за гласуване по временна адресна регистрация....

Община Стара Загора стартира ремонт...

    Община Стара Загора стартира ремонтни дейности на четири спортни площадки и един физкултурен салон през новата учебна година....

Културен афиш 22 – 28 август 2022 г.

Културен афиш 22 – 28 август 2022 г.               22 август (понеделник)       Вълшебна библиотека. Програма „В...