Старозагорци представиха идеите си за бъдещето на бившия ресторант Аязмото

публикувано на 26.11.2013 г. | Категория: Общество
При изключителен интерес от страна на старозагорци протече организираното от кмета Живко Тодоров обществено обсъждане на въпроса за бъдещето на бившия ресторант "Аязмото". За сумата от 285 200 лв. Стара Загора успя да си върне сградата на върха на парка, която доскоро беше собственост на частно лице.

 

"Десет години това място беше частна собственост и гражданите не можеха да се разпореждат с него. Сега хората могат да изразят мнението си по въпроса за негово бъдеще. Трябва заедно да решим какво да направим на това емблематично за Стара Загора място. Целта е да чуем вашето мнение, Община Стара Загора умишлено не е правила своя разработка". Това каза в началото на дебата кметът Живко Тодоров.

 

Тони Куцаров внесе в общинска администрация предложение от името на граждански клуб "ЛИПА" на базата на съществуващата сграда да се развие природообразователен и екологичен център с музейна зала, посветена на живота и делото на Митрополит Методий - създател на великолепния парк. "Центърът ще бъде част от общата визия за Стара Загора - зеленият град на България", каза той. Идеята включва още интегриране на природообразователния комплекс със Зоопарка и Залата на смеха, както и финансиране чрез структурните фондове на ЕС за следващия програмен период 2014-2020 г.

 

Неда Гребенарова предложи създаване на "Аязмоленд" с образователни и игрови центрове, школи по различни изкуства, влакче до върха, където да има и детска сладкарница.

 

Георги Георгиев от Български младежки клуб направи предложение за отказ от всякакво строителство, като на мястото остане само парк, с идеята за духовно общуване с природата.

 

Валентин Текелиев изрази идеята, че наличие на ресторант е неуместно, заради идеята на дядо Методи на това място да има манастир. Според него трябва да се възстановят екзотичната растителност и фонтанът, както и да бъде поставена плоча на мястото, където е бил домът на първия старозагорски митрополит.

 

Ландшафтният архитект Димитър Николов предложи създаването на общински център за изследване на парка, ботаническа градина и природонаучен музей, които да подчертаят рекреационните функции на парка. Той не изключи възможността за малка кафе-сладкарница, зала за ритуали, както и панорамна наблюдателна площадка.

 

Според Доц. Танев, председател на Историческо дружество "Българска орда", там трябва да има изложбена зала - музей на Митрополит Методий Кусев и на лесозалесителното му дело, която да прерасне в природонаучен музей.

 

Журналистката Мариела Чорбаджийска попита дали въобще може да се строи на това място. Главният архитект Иван Кирчев поясни, че сградата е със статут на сграда в режим на преустройство, но може да бъде премахната, ако трябва.

Заедно с фонтана и чешмата общата площ на имота е около 3 декара.

 

Арх.Банко Банов защити тезата за възстановяване на една от най-атрактивните сгради в града и нейната функция. Журналистът Христо Христов се обяви за създаване на Музей на книжовността.

 

Деканът на Педагогическия факултет на Тракийския университет Красимира Мутафчиева предложи постмодернистична постройка с музей на съвременното изкуство. На това място директорът на Регионалния исторически музей Светла Димитрова посъветва участниците в обсъждането да избягват употребата на термина "музей", тъй като регистрирането му е сложен процес.

 

Адвокат Георги Георгиев предложи издигането на голям православен кръст на мястото на ресторанта, както и създаване на разсадник и възстановяване на пчелина на дядо Методий.

 

Да минимизираме намесата в парка, настоя Свежана Маринова, директор на Регионалната библиотека "Захарий Княжески", а Светослав Терзиев, председател на сдружение "Розата на Тракия", се обяви за създаването на ботаническа градина.

 

Според Янко Янков от Фейсбукгрупата "Група за истината за Стара Загора", над 3000 членове на групата искат възстановяването на ресторанта в първоначалния му вид.

 

Младият арх.Иван Киряков направи презентация на идеята си за панорамна наблюдателна кула на върха, като за фундамент служи настоящата сграда. Той предложи цялостното оформяне на сградата в многофункционален комплекс.

 

Радка Кусева - изп. директор на Родова фондация "Митрополит Методий Кусев" изрази одобрение на идеята за интегрирането на "разгледна кула", предлагана от старозагорци още през 30-те години на миналия век,в старата постройка.Тя се обяви категорично против създаването на увеселително заведение или ресторант край гроба на митрополита. Според нея сградата трябва да се адаптира към нова концепция с ново предназначение. Тя наблегна на схващането, че екологията в съвременното й разбиране е рожба на християнската етика.

 

Крупнишкият епископ Инокентий, викарий на старозагорския митрополит Галактион, цитира Чл. 154 от Устава на Светия синод на Българската православна църква, чиято т.14 постановява в задълженията на църковното настоятелство "да се застъпва пред компетентните органи да не се откриват около храма и на разстояние по-близо от 100 м търговски и туристически обекти, питейни, увеселителни и развлекателни заведения, както и да не се развиват дейности, които противоречат на православната вяра, църковния живот и традиция".

 

"Не може да има бъдеще, без да знаем историята. Не тръгвайте сами без църквата. Трябва да бъдем заедно, а в тази заедност ще откриете правилното решение. Нека тези предложения, които чухме тази вечер бъдат само една първа стъпка, нека има втора и трета", коментира Инокентий.

 

Ставрофорен свещеноиконом Димитър, председател на църковното настоятелство храм "Св.Теодор Тирон", предложи в сградата да живее обслужващия храма и да бъде място, където децата да учат вероучение, да се приучват към християнските норми на поведение и да се срещата със свещениците.

 

От името на младите хора в Стара Загора Елена поднесе цветя на кмета Живко Тодоров като изрази благодарности от тяхно име за възможността и те да участват във вземането на важни решения и да участват в развитието на града.

"Вярваме във вас, че ще вземете най-доброто решение", каза тя.

 

Като заключение кметът Живко Тодоров коментира, че подобни решения не се вземат с лека ръка. "Във всички случаи ще съгласуваме с Българската православна църква това, което ще се прави. Ще продължим разговорите, както с Митрополията, така и с Камарата на архитектите, за да изберем най-доброто решение, така че да не позволим историята да бъде забравена, а да я надграждаме, за да я съхраним за следващите поколения", обобщи дискусията кметът.

В нея участваха зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев, общински експерти и много представители на различни сдружения и професионални организации, граждани и журналисти.

 

 

Други новини

Ученици се включиха в инициативата...

Ученици се включиха в инициативата „Заедно да почистим Стара Загора“ През уикенда, чрез инициативата на Община Стара Загора...

Върховен административен съд:...

Със свое решение от 16.04.2021 г.,ВАС оТМЕНЯ Решение № 30 от 14.01.2021 г. на Комисията за защита на конкуренцията по преписка, вх. № КЗК-802/12.11.2020 г.и...

Удължава се срокът ремонта по участък...

Удължава се срокът ремонта по участък от бул.“Св. Патриарх Евтимий“ в Стара Загора     Удължава се срокът за изпълнение на...

От днес започва раздаването на...

Над 390 000 пенсионери в страната с пенсии от 300, 01 лв. до 369 лв. ще получат еднократно по 120 лв. за хранителни продукти.   За финансовата...

Специализиран курс на Педагогическия...

    Ежегодният, за Педагогическия факултет на Тракийски университет, курс тази година събра близо 100 асистенти и докторанти на...

Въвежда се временна организация на...

    С цел осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на ремонтни работи на асфалтова настилка днес и утре (16 и 17 април) се...

Старозагорски ученици участваха във...

  По повод 148 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски, ИТВ „Аз мога, аз знам“, Държавната агенция за...

Старозагорски ученици станаха...

      Двама старозагорски ученици станаха шампиони по шахмат на проведените през миналата седмица в Казанлък- Държавни...

Джазът се завръща в Стара Загора

       След едногодишно прекъсване с удоволствие съобщаваме, че традиционният Джаз форум Стара Загора ще се проведе тази...

ОДМВР – Стара Загора търси...

  Във връзка с разследвано тежко криминално престъпление, извършено в Стара Загора през август 2019 г., ОДМВР – Стара Загора търси...

Въвежда се временна организация на...

    С цел осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строителни работи и недопускане на инциденти по проект...

Временна организация на движението...

  Община Стара Загора въвежда временна организация на движението във връзка с провеждане на Маратон „Стара Загора 2020“, за...