Старозагорската МБАЛ Св.Иван Рилски отваря нова сграда със супермодерно оборудване

публикувано на 04.03.2014 г. | Категория: Общество


10-етажна болнична сграда, оборудвана с апаратура последна дума на техниката, ще отвори официално врати на 2 април. Сградата е част от МБАЛ „Св.Иван Рилски Чудотворец“ в Стара Загора, която работи от 2009 г. С отварянето на новия корпус старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски“ се превръща в най-голямото извънстолично частно здравно заведение в България, подчертава Иван Колев, член на СД на инвеститора „Металик“ АД.

Новият болничен корпус ще разполага със 190 легла и с разгърната застроена площ от 12 000 кв.м. на мястото на запустялата преди години сграда на бившия хотел „Берое“ до парк „Аязмото“. Другата сградата, в центъра на града, разполага с още 80 легла, които отдавна са недостатъчни за нарастващия всяка година поток от пациенти. В новата болница ще бъдат разположени няколко нови отделения – кардиология с инвазивен сектор, неврология, физиотерапия и рехабилитация, детско отделение, обща хирургия. Тук ще се пренесат от сградата в центъра и отделенията по ортопедия и травматология, УНГ и съдова хирургия. Новата болнична сграда ще разполага и с вирусологична лаборатория, както и с клинична, микробиологична и патохистолохична лаборатории.

Болницата получи официално разрешително за работа от Министерство на здравеопазването, а от края на февруари има и сключен договор с НЗОК.

В сградата са инвестирани около 40 милиона лева за реконструкция, строеж, болнично обзавеждане и оборудване с най-модерна апаратура. Заедно с вложените средства в старата сграда на МБАЛ „Св.Иван Рилски“, инвестираните през последните 6 години в здравеопазване средства от „Металик“ АД надхвърлят 60 млн. лв. Работещите тук ще бъдат близо 500 души, от които над 100 лекари – водещи специалисти, които ще наложат най-модерните методики на лечение, някои от които за първи път за България.

Новата сграда на болницата разполага със 7 операционни, 128-срезов скенер, най-модерният в България модел ангиограф, оборудван с всички възможни опции, както и много друга апаратура, последна дума на технологиите в медицината. МБАЛ „Св.Иван Рилски участва и в международен проект за внедряване на ново поколение хирургичен робот, с който ще се извършват операции от най-висока сложност.

Целта ни е МБАЛ „Св.Иван Рилски“ да се превърне в болница №1 в България, като привлича с отличните си възможности за лечение и пациенти от чужбина, казва още Иван Колев.

Новото кардиологично отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ притежава най-съвременни възможности за лечение на заболяванията на сърцето, голяма част от които се появяват за първи път в Стара Загора. Трите най-важни звена в отделението са Сектор за инвазивна кардиология, Лаборатория по електрофизиология на сърцето и Функционалнен кабинет.

Секторът за инвазивна кардиология ще функционира 24 часа в денонощието без почивен ден. Ивназивната методика позволява проблемите не само да бъдат диагностицирани, но и лекувани успешно с интервенционални и оперативни методи. Благодарение на инвазивната кардиология през последните години в България се отчита значителен спад на смъртността от остър миокарден инфаркт, нестабилна стенокардия и други рискови заболявания на сърцето - от 20% на 3-4%.

Лабораторията по електрофизиология на сърцето е първата подобна лаборатория извън София. Тук се извършва електрокардиологично лечение на сърдечни аритмии.

Функционалният кабинет е оборудван с последно поколение кардиоехографи с възможности за триразмерно изследване на сърцето. Кабинетът разполага и с най-съвременни системи за мониториране на сърдечния ритъм (холдери), мониториране на артериално налягане и други.

Новата болница се намира непосредствено и до спортните бази около градския стадион „Берое“. Това е предпоставка модерното ново отделение по рехабилитация и физиотерапия тук да се превърне в предпочитан център за възстановяване на спортисти от професионалните и аматьорски клубове, както от страната, така и от чужбина. Едно от предимствата на новата болнична сграда е чистия въздух и гледката към зеления парк „Аязмото“, от който я дели само една алея.

В новото отделение по обща хирургия ще работи екип от висококвалифицирани специалисти под ръководството на доц. Александър Юлиянов. В него ще се осъществяват хирургични операции с най-висока степен на сложност (III-ниво).

Детско отделение ще разполага с най-комфортните условия за лечение и възстановяване на малките пациенти. В него ще има детски кът за игра, а на покрива на ниското тяло на болницата е разположена безопасна и модерна детска площадка.

В познатата на всички болница МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в центъра на града ще останат да работят при още по-комфортни условия отделенията по гастроентерология, АГ-отделение, неонатология, очни болести, обща хирургия, анестезия и интензивно лечение, урология.

Отделението по урология скоро ще разполага с най-модерна хирургична апаратура за лапароскопски операции, като сред приелите поканата да работят тук е основателят на лапароскопската урология у нас, доц. Цветин Генадиев.

Отделението по неврология ще бъде ръководено от д-р Стоян Лекушев. То ще разполага с най-нова високоспециализирана апаратура /последно поколение/:

-доплерова сонография за изследване на мозъчното кръвоснабдяване

-електромиография и електроневронография за установяване на увреждането на нервни коренчета,периферни нерви и мускули

-електроенцефалография-диагностика при всички видове нарушаване на съзнанието,както и проследяване на лечението на пациенти с епилепсия и подобни пристъпи В новосъздадената лаборатория за полисомнография ще се извършва диагностика на нарушенията на съня от различни причини,както и разпространената „сънна апнея”,т.е. спиране на дишането по време на сън с последващите усложнения от това-повишено кръвно налягане,нарушения в ритъма на сърцето,заспиване при шофиране,нарушена памет и др.

За отделението по образна диагностика е закупен най-съвременен модел мамограф. С нова модерна апаратура е оборудвано и отделението по гастроентерология. АГ-отделението разполага с 3D камера „Олимпус“, хирургично лапароскопско оборудване, които позволяват щадящо и много по-ефективно лечение на пациентите.

ПРЕСЦЕНТЪР „МЕТАЛИК“ АД

Стара Загора

 

Други новини

Наградиха участниците в конкурса Ще...

Отличените млади таланти, участници в третото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“...

КУЛТУРЕН АФИШ 2 март – 8 март 2020 г.

 КУЛТУРЕН АФИШ 2 март – 8 март 2020 г.     2 март (понеделник)   „Да съхраним българското“ Инициатива на Средно...

Бизнесът от ветеринарномедицинския...

По инициатива на студентите от 4-ти и 5-ти курс по Ветеринарна медицина, с подкрепата на деканското ръководство беше организирана...

В Стара Загора отбелязаха 125 години от...

Община Стара Загора тържествено отбеляза днес 125 години от залесяването на парк „Митрополит Методий Кусев“. Общоградският ритуал...

Милена Желева. Вярвам, че стъпките,...

  Стара Загора с отличие „Успешна община“ от Българската агенция за инвестиции   Община Стара Загора бе отличена в...

Звезден солистичен състав в Турандот...

  Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини ще бъде представен н а6 март от 19.00 часа на сцената на...

Без Зелена зона в Стара Загора на 3...

    По повод отбелязването на Националния празник и 142 години от Освобождението на България, със заповед на кмета Живко Тодоров, в...

Промяна в движението на обществения...

  Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че във връзка с провеждане на тържествата по повод 142 години от...

Ниски нива на замърсява от фини...

  Днес в сградата на Общинска администрация Стара Загора се проведе заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството...

Окръжен съд – Стара Загора остави в...

  Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо четири лица, задържани при...

Строги мерки срещу разпространение...

  Всички предписания на здравните власти за работа с пациенти в спешните приемни отделения на болничните заведения са изпълнени в...

Удължава се срокът за промяна на...

    Във връзка с осигуряване на аварийно обезопасяване на пътен участък на ул. „Младост“ в кв. „Железник“, се удължава...