След вътрешния вот на БСП – накъде?

публикувано на 26.06.2011 г. | Категория: Коментар


Основно на добре познати кадри заложи за предстоящия вот наесен БСП в Старозагорска област, след като общинските конференции излъчиха за „остриета” в кандидаткметската надпревара или досегашните си градоначалници /Братя Даскалови, Мъглиж и Николаево/ или дългогодишни партактивисти /Раднево, Казанлък и Стара Загора/.

 

Малко изключение е решението в Гълъбово, но там подкрепата за отстранения по искане на прокуратурата Николай Тонев си беше предизвестено.

 

Интригата в Града на липите и Казанлък, където се очакваше едва ли не разцепване на организациите на този етап приключи с полуритуално „заравяне на томагавките” от страна на крилата.

 

В Стара Загора спечелилият с резултат 86:65 при балотажа с адвокат Дамян Георгиев председател на БСП доц. Бойчо Биволарски се отказа от претенцията да води кандидатсъветническата листа в полза на останалия трети във вътрешнопартийното състезание Илия Златев.

 

Което според наблюдателите означавало ако не друго, то поне затишие в редиците на червените до 23 октомври и нов кипеж в зависимост дали Биволарски стига до балотаж срещу човека на ГЕРБ или остава трети.

 

/Междинните резултати от социологическото проучване на агенция Медиана сред 600 пълнолетни жители на Стара Загора и околните селища показват, че засега ГЕРБ води на БСП с резултат 42:22.

 

Нещо такова се случи и в Казанлък, където двумадантният с подкрепата на БСП кмет Стефан Дамянов загуби срещу неуморният си от години опонент Васил Самарски при внушителан разлика от 26 гласа след балотажа.И там е направен опит за баланс „на силите” с места в съветническата листа, но както се казва „няма нищо сигурно”.При положение , че познаващите 74-годишния Дамянов да твърдят, че той със сигурност ще се кандидатира като алтернативна писта чрез „отгледаните” грижливо свои си квартално-селски клубове.А в тях основната маса са иначе верни на червената идея гласоподаватели.

 

На „Позитано”20 могат да си отдъхнат за миг от традиционно дежурния кошмар дсегашни „червени” кметове да опонират на новоиздигнати имена, като по тоя начин подаряват „на тепсия” победата за друга сила.

 

Поне в Старозагорска област това липсва видимо на хоризонта, макар за никого да не е тайна, че независимият Дамян Георгиев, който има вече „рамото” на десетина маргинални десни формации, всъщност е лява фигура.

 

Както и че спечелилият в Казанлък Васил Самарски е определян от собствените си съпартийци като твърде...десен.

 

Проблеми може да има и за кандидата на БСП в Раднево, защото все още няма гаранции, че напусналият преди време партията Георги Маринов /кмет с два мандата зад гърба си!/, няма да се впусне отново в приключение.

 

Сам или заставайки зад гърба на уж неутрална фигура. Случи ли се това сегашният градоначалник д-р Юлиан Илчев /сигурната кандидатура на ГЕРБ/ може да спи спокойно до есента.

 

Вътрешнопартийната „развръзка” в БСП-Стара Загора може само да успокоява основният опонент в лицето на ГЕРБ.

 

Който успешно „изтръска през прозореца” провалилият се досегашен свой кмет проф. Светлин Танчев и усилено лъска „имиджа” на областния си координатор и народен представител Живко Тодоров.

 

Успокоително за ГЕРБ е, че въпреки преподредбата на листата си за съветници БСП не успя да задоволи кипналите страсти на младите си активисти.

Което неминуемо ще накара мнозина от тях да гледат на изборната кампания като на нещо, което не ги засяга.

 

Пак така в минус на доц. Биволарски е имагинерната /засега!/ коалиционна подкрепа.На този етап единствено Български антифашистки съюз е заявил желание, но както се изрази един от делегатите това си „коалиция на дядо и внуче”.

 

Трудно постижима остава и подкрепата на верните досега запасни воини, след като председателят на областния им съюз и все още съветник Стефан Пенев остана на 74-о място с едва 40 гласа при вътрешния вот.

 

Определените пък 12-о и 15-о място в листата за коалиционни „другари” едва ли са най-съблазнителните при положение , че в сегашния мини парламент групата на левите е от 11 души.

 

„Надявахме се на чудо, д-р Евгений Желев да размисли и на конференцията да каже, че дава съгласието си да бъде отново кандидат за кмет, ама чудеса стават по Коледа, пък тя е твърде далеко...”, с въздишка сподели в изпразващата се късно следобед в събота конферентна зала на хотел „Мериам палас” белокос социалист.

А негов съпартиец пък го репликира: „Ми нали пък го номинирахме за кандидат-президент и той не отказа!”.

 

Точката на този подслушан разговор сложи наборката им от основна организация с думите:”Важното е че като се прибера довечера ще кажа на другарите, че имаме наш си кандидат, партиен член, а не че подкрепяме накакъв дето не се знае от кои е!”.

 

 

Иван Петров

 

Други новини

Кристиян Петков издаде Младия...

Книгата „Младия Спартак“ с автор Кристиян Петков бе представена пред аудитория от общественици и любители на историческите...

Лагерите за бежанци, въпроси с много...

Казанлък въстана срещу евентуалните намерения на МВР да закрие създадената преди 40 години школа за квалификация на полицейските...

Филм рекламира античността със СПА и...

15-минутен филм, който има за задача да рекламира в България и чужбина античното наследство в общините Стара Загора, Раднево и Нова...

Парламентът: кръгом със стиснати зъби

В рамките на по-малко от час днес 41-то Народно събрание /без групата на ГЕРБ/ взе очакваното решение за отмяна на решението си от миналия...

Собствен терен на Луната? А защо пък...

Лансираната днес от старозагорския общински съветник Тихомир Томов идея старозагорци да станат притежатели на петдесетина декара...

Консултативен съвет ще работи в...

Партньорство с Община Стара Загора под формата на консултативен съвет и официален диалог с институциите предложи днес кметът Живко...

Кой прокарва разделителна линия в...

В последните няколко дни едно решение на ОбС на БСП Стара Загора от 12.09.2012г. беше публикувано в медиите. Не бих обърнал внимание на този...

Девет часа за "Как да пазим България?"

„Гражданите на Република България в девети и десети клас на средното си образование преминават подготовка за усвояване на знания,...

Откровено за стачката в Мини Марица...

Миньорската стачка приключи. Подписа се споразумителен протокол, част от който ще бъде съобщен на медиите, а друга част – не, т.е. ще се...

За общите неща между владиката и...

Със сигурност мнозина вярващи възмутено ще кажат след прочита на това заглавие: какво общо може да има между един православен владика и...

Бяла тишина след балотажната нощ

Предизвестено от снощи Стара Загора си има нов кмет. Балотажът в неделя всъщност премина без интрига и ако я имаше тя беше не Кой, а с...

ЧЕСТНО ДОСИЕ

Може да имаш жена и деца и...млада любовница.   Може да е малко неморално, но често се случва. Може да имаш жена и деца и да живееш на...