Програма Държавна опера Стара Загора - м. ноември

публикувано на 05.11.2013 г. | Категория: Общество


На 6 и 7 ноември от 19 ч. е премиерата на Държавна опера-Стара Загора – операта „Дидона и Еней” от Хенри Пърсел. Произведението влиза за първи път в репертоара на първата извънстолична опера и за първи път – на новата камерна сцена „Фоайе” в сградата на Операта.

Режисьор е Петко Бонев (директор на Държавна опера-Стара Загора), диригент – Красимир Къшев, сценограф – Борис Стойнов, хореограф – Ромина Славова и Кремена Костова, хормайстор – Младен Станев, концертмайстор – Паулина Колева. Асистент режисьори: Славчо Николов и Пенка Александрова.

 

Участват солистите: Офелия Христова, Елена Баръмова, Анна Дитри, Иван Кабамитов, Марк Фаулър, Борис Тасков, Яница Нешева, Десислава Стефанова, Русалина Мочукова, Нина Димитрова, Михаела Берова (гост) (родена е в Стара Загора, в момента студент в Националната музикална академия), Емилия Джурова, Камелия Стойчева, Виолета Димитрова, Мария Ганчева, Кремена Добрева, Милко Михайлов, Георги Динев, Денис Иванов.

 

Солисти балет: Кремена Костова, Ромина Славова, Станко Танев, Яна Кафалиева, Александър Желев. Хор, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора.

 

В оперния жанр Хенри Пърсел оставя първата английска опера “Дидона и Еней”. Той умело комбинира в музиката си френски и италиански елементи, като същевременно създава изтънчен, чисто английски бароков стил, характерен с особена чувствителност към мелодичните особености на английската реч. За англичаните Пърсел е почти митологична фигура. Той умира твърде млад и получава висше благоволение да бъде погребан до органа в Уестминстърското абатство, а на плочата му пише, че в смъртта си е отишъл на единственото място, което с хармонията си „може да превъзхожда създадената от него”.

 

„Дидона и Еней“ е създадена по либрето на известният английски поет Наум Тейт, стъпило върху епическата поема на Вергилий „Енеида”. Предполага се че първото и представяне е не по-късно от лятото на 1688 г. в пансиона за благородни девици на Джузая Прийст в Челси, Лондон. Операта е написана по поръчка на Джузая Прийст по повод преместването на пансиона в нова сграда.

 

В България „Дидона и Еней“ е представена за първи път на 6 януари 1978 г. в Благоевград. Играе се в Мраморното фоайе на Националната опера (2005 г.), в Археологическия музей във Варна (2008 г.), отново в Благоевград (2010 г.) и от студенти в зала на АМТИИ-Пловдив (2010 г.).

 

С приходите от втората премиера на 7 ноември Старозагорската опера се включва в благотворителната кампания за спасяване на Пловдивския драматичен театър заедно с още 11 театъра и оперни трупи. Сцената на Пловдивския драматичен театър изгоря в края на август тази година. Инициативата „Артисти за артисти”, организирана от Министерство на културата и Съюза на артистите в България, стартира в началото на сезона и ще продължи до края на ноември. Спектаклите са с благотворителна цел и се обявяват на сайта на Министерството на културата.

 

В „Дидона и Еней” в ролята на Магьосницата за първи път ще имате удоволствието да видите Михаела Берова (мецосопран) – родена в Стара Загора, студент в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, с участие в много концерти в страната самостоятелно и с терцет „Опал”.

 

В концерта-спектакъл „Фантомите на мюзикъла” на 8 ноември – специално участие на Нора Караиванова.

Нора беше финалист във второто издание на „Мюзик айдъл“. През тази година дебютира в мюзикълите „Чикаго” и „Зоро” на Музикалния театър в столицата. Родена е в Горна Оряховица, започва да се занимава с музика от много малка. Печелила е приза на конкурса „Хит минус едно“ и втора награда за изпълнители на конкурса „Бургас и морето“ с песента „I’m looking“. В момента е студентка в Национална музикална академия, специалност „Поп и джаз пеене“. В спектакъла ще участват още Ивайло Джуров и Христо Сарафов от Националния музикален театър.

 

Диригент на „Макбет” на 15 ноември е Стефан Линев (гост).

Стефан Линев, диригент. Роден в София на 11.11.1961 г. Завършва Музикална академия ­ София, Оркестрово и хорово дирижиране при Влади Симеонов и Васил Арнаудов, 1987. Диригент на Симфоничен оркестър – Сливен, 1988; Фулбрайтов стипендиант на Йелския университет в Кънектикът, 1991-1992; главен диригент на Русенската опера от 1993. Диригент на много концерти и международни фестивали, записи със симфонични оркестри. Репертоар: над 20 опери и оперети от Верди, Пучини, Доницети и др.; всички симфонии на Бетовен и Брамс; симфонии 34-41 на Моцарт и др. Диригент на постановките на Русенската опера: „Дон Жуан“, „Набуко“, „Риголето“ и други; диригент-постановчик на „Прилепът“ във Варненската опера. На 23 май миналата година Стефан Линев, заедно с диригентите Михаил Ангелов, Христо Игнатов, Рикардо Авербах и Любомир Денев-младши и близо сто музиканти откри 43-я Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ в зала „България“ с концерт, посветен на 60-годишнината от създаването на Младежката филхармония „Пионер“ и на 100-годишнината на нейния основател – диригента Влади Симеонов.

 

„Дон Карлос” на 20 ноември – Даниел Дамянов (гост) – в ролята на Дон Карлос.

Даниел Дамянов е оперен певец, тенор. Завършва ортодоксална теология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Вече е утвърден солист на Софийската опера. Започва кариерата си от сцената на Русенската опера – в ролята на Манрико. От 2007 до 2010 г. работи последователно в оперните театри в Русе, Варна, Стара Загора и Бургас. През 2010 г. е включен в състава на Софийската опера и балет. Репертоарът му включва роли от Верди, Пучини, Бизе и други европейски класици. Певецът влезе в ролята на Зигфрид от „Пръстенът на нибелунга“ на Софийската опера и се готви за участие в ролята на Радамес в най-новата постановка на Националната опера „Аида” .

 

В ролята на Елизабет – Йоана Железчева – сопрано, солист на Бургаската опера. Според взискателната музикална критика великолепното сопрано се налага през последните години като певица от световен ранг.

 

В ролята на Монаха – Димитър Райков – бас – студент в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Роден е през 1989 г. в град Варна. През 1997 г. постъпва във „Варненска детско-юношеска опера“ към „Общински детски комплекс“, а от 2005 г. започва подготовката си при сопраното Костадинка Николова, до кандидатстването му в НМА. Димитър Райков е студент в НМА в класа на проф. Нико Исаков.

 

Други новини

Ниски нива на замърсява от фини...

  Днес в сградата на Общинска администрация Стара Загора се проведе заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството...

Окръжен съд – Стара Загора остави в...

  Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо четири лица, задържани при...

Строги мерки срещу разпространение...

  Всички предписания на здравните власти за работа с пациенти в спешните приемни отделения на болничните заведения са изпълнени в...

Удължава се срокът за промяна на...

    Във връзка с осигуряване на аварийно обезопасяване на пътен участък на ул. „Младост“ в кв. „Железник“, се удължава...

Поискаха безплатни предпазни...

Днес се състоя заседание на новосъздадения със заповед на областния управител Гергана Микова Областен медицински съвет. Тема на...

Почистват и освежават паметниците,...

Екип на звено „Озеленяване и комунални дейности“ на Община Стара Загора работи по почистването на Мемориалния комплекс...

Връчиха стипендиите на двама...

    Председателят на Съвета на директорите на „Мини Марица-изток” ЕАД Николай Диков връчи две стипендии на ученици от...

21 лица са под домашна карантина, на...

21 лица са под домашна карантина, две от тях са били в Китай, останалите в Италия. Две деца, на 1 и 3 години, от Нова Загора са в Клиниката по...

Временна организация на движението...

За времето от 08:00 до 17:00 часа от 29 февруари до 1 март, се спира движението на личен, договориран транспорт и на МПС-та извършващи транспорт...

Разработват генерален план за...

Стартира процедура по изработване на Генерален план за организация на движението на територията на община Стара Загора. Това съобщи...

Тракийски университет организира Ден...

      Тракийски университет организира Ден на отворените врати в централния университетски комплекс на висшето учебно...

Продължава рехабилитацията на...

Тротоарни участъци и междублокови пространства, с обща площ над 70 хил. кв. м. са изградени през изминалата година на територията на...