Община Стара Загора изпълнява проекти за близо 200 млн. лв.

публикувано на 10.10.2013 г. | Категория: ОбществоВажните европейски проекти на стойност близо 200 млн. лв., които изпълнява Община Стара Загора, се реализират успешно, а някои от тях ще бъдат завършени до края на годината. Те представляват значителен обем от инвестиционната програма и основен източник на допълнителни приходи забюджета на общината, освен местните данъци и такси.

 

Това съобщиха на специална пресконференция днес кметът Живко Тодоров и неговите заместници Йордан Николов и Янчо Калоянов.

 

Проектът за онкодиспансера на стойност 6,770 млн. лева, финансиран по ОП Регионално развитие, се изпълнява в срокове, в процес на монтиране е високотехнологична апаратура и до края на годината обектът ще бъде завършен.

 

Приключват работите по Античния форум, очаква се до края на октомври да бъде доставено осветлението и оборудването за озвучаване, съобщи кметът. Обектът е включен в изпълнението на проект "Превръщане на културно-исторически паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция" на стойност 4,387 млн. лева, съфинансиран по ОП Регионално развитие.

 

В началото на 2014 г. трябва да бъдат готови 7-те къщички - Центрове за настаняване от семеен тип. Пусната е поръчка за доставка на оборудването им, каза още кметът.

Днес е подписан Акт 16 за новата спортна зала в двора на СОУ "Иван Вазов", доставката на оборудването приключва и залата ще бъде открита на 23 октомври.

 

До средата на октомври приключва модернизацията на централния пазар, който е първият одобрен проект по инициативата JESSICA. Модерното съоръжение ще бъде открито до края на месеца. Стойността на проекта е 2,7 млн.лв.

Изграждането на Регионално депо за отпадъци ще започне през следващата година. В момента върви обжалване на процедурата за избор на изпълнител във ВАС, чака се и произнасянето на КЗК, уточни Тодоров. Проектът е на стойност 52 017 747 лв., от които европейско съфинансиране - 42 004 330 лв., национално съфинансиране 7 412 528 лв., участието на Община Стара Загора е в размер на близо 3,5 млн. лв. От проекта ще се възползват общо 347 000 жители от общините Стара Загора, Раднево, Гълъбово, Чирпан, Опан, Братя Даскалови, Казанлък, Гурково, Николаево, Павел баня, Мъглиж и Твърдица. Регионалното депо трябва да бъде изградено до юли 2015 г.

 

Общо 14 групи от обекти са включени в изпълнението на Интегрирания воден проект за Стара Загора, чието фактическо изпълнение започна тази седмица, а срокът за завършване е 10 месеца. От водната инфраструктура на обща стойност 40 399 581,97 лв. ще се възползват приблизително 32 хил. жители на общината.

 

Изпълнението на канализационната мрежа до диаметър ф 600 ще се извърши с полипропиленови тръби и фитинги, а за по - големите диаметри със стъклопластови тръби от центрофугално лят стъклопласт.

 

Пуснати са процедурите за изпълнение на проекта за интегриран градски транспорт, в момента върви класиране на изпълнителя за доставка на тролейбусите, съобщи още ръководството. Започва ремонт на тролейбусното депо и контактната мрежа. Общата стойност на проекта е 28 903 503 лв., а срокът за изпълнение - 05.07.2015 г.

 

Успешно приключи проекта по Международен фонд Козлодуй за саниране на две училища и две детски градини. Заради допуснати слабости от изпълнителя, стойността на обектите е намалена със 140 000 лв., обясни кметът Живко Тодоров.

 

Община Стара Загора започва изпълнение на проекта на инж. Пламен Буланов за нова организация на много еднопосочни улици и кръгово движение в централната градска част. Една от улиците ще бъде "Хаджи Димитър Асенов", по която движението ще бъде от юг на север. А по бул. "Руски" и "Отец Паисий" автомобилите ще се движат в обратната посока. Ще бъдат построени два нови светофара на кръстовищата - ул."Отец Паисиий" и "Г. Гурко" и на бул."Руски" с ул."Г. Гурко". В момента върви процедура на обществена поръчка за изработване на пътните знаци.

 

До 2 седмици ще бъде завършена градинката "Пингвините", която се обновява изцяло с повдигнати градинки, места за сядане, осветление и нови цветни плочки.

 

Други новини

Студентите от Аграрния факултет на...

  Студентите от Аграрния факултет на Тракийски университет се обучават в най-модерните ферми в страната, като агростопанството в...

Обновиха паметника на Васил Левски в...

    В навечерието на 183–годишнината от рождението на великия български революционер Васил Левски приключи работата по...

Министър Ананиев с тона заповед и...

Считано от 10 юли, не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни...

Актуална епидемична обстановка -...

  AКТУАЛНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В СТСРОЗАГОРСКА ОБЛАСТ С COVID 19 ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО   От...

Четирима от Старозагорско с COVID-19 са в...

Четирима новозаразени-трима мъже и една жена с коронавирус, са хоспитализирани в УМБАЛ-Стара Загора.   Пациентите, които са от...

Още един жител на гурковското село...

  Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изпълнение е...

Още един жител на гурковското село...

    Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието...

9 автомобила, излезли от употреба,...

    Девет автомобила, които са излезли от употреба, бяха принудително премахнати от междублокови пространства и общински паркинги...

Балетна вечер на 10 юли от 21,00 ч. на...

В прекрасната Балетна вечер на 10 юли от 21,00 ч. на Античен форум „Августа Траяна“ са включени 3 заглавия на едноактни балети:...

Младежи ГЕРБ – Стара Загора е с ново...

  Младежката организация на партия ГЕРБ в Стара Загора е с ново временно областно ръководство, което ще работи до предстоящите...

Представители на Мини Марица-изток...

    Представители на „Мини Марица-изток” ЕАД участваха в работна среща на заинтересованите страни по проект „Подкрепа за...

Нови обитатели има японското езерце в...

Попълнение от нови екземпляри златни рибки са пуснати във водите на японското езерце в старозагорския парк "Артилерийски". Рибите са...