Нова социална услуга и телефон за доброволци обяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров

публикувано на 16.03.2020 г. | Категория: Общество


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров даде онлайн пресконференция касаеща мерките за превенция на разпространението на COVID-19. През следващите седмици това ще бъде практика, която ще дава необходимата информация както на медиите, така и на гражданите, стана ясно от думите му.

„Благодаря на онези старозагорци, които са отговорни и спазват мерките за безопасност. Нека тези, които неглижират ситуацията бъдат предупредени, че контролните органи ще бъдат безкомпромисни към тях – говорим за заведенията, които работят, както и събирането на големи групи хора както в града, така и по селата. Имахме информация за отваряне на заведения с цел „частно парти“, това е недопустимо в този момент. Проверките продължават – екипи на МВР, на Общинска полиция, на всички контролиращи органи са мобилизирани“, категоричен бе Живко Тодоров.

Социалният патронаж и Диетичният стол ще доставят храна на възрастни хора, самотноживеещи и имащи необходимост от подкрепа. Създадена е организация за доставка и на лекарства, стана ясно от думите на кмета. „Благодаря на всички, които дариха парични средства – като фирма „Медина Мед“, която осигури 5 хил. лева, в помощ на точно такива нужди. Те ще бъдат използвани по време на тази кампания. Ще разчитаме и на доброволци, там където е необходимо – ще преценяваме ситуацията в следващите дни. Имаме дълъг списък вече от хора, заявили готовност да помогнат. Благодаря на всички, които се отзоваха, както и на политическите партии, които се свързаха с нас“, подчерта Живко Тодоров.

„Два са телефоните, на които доброволците могат да заявят своята готовност - 0885 90 12 12 и 042/614 614, на тези два номера ще събираме информация, за да имаме готовност с имена и телефони при необходимост“, обяви секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

„Детска млечна кухня продължава да работи, като се спазват всички хигиенни изисквания при приготвянето и доставката на храна в различните филиали. „Молбата ни е да не се получава струпване при получаването ѝ“, подчерта ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Тя допълни, че към момента, Социалният патронаж обслужва около 350 души, а при необходимост, доставчиците ще приемат заявки за лекарства и стоки от първа необходимост от ползвателите му.

„Откриваме нова услуга – доставка на топла храна на трудноподвижни и самотни старозагорци, които са в много затруднено положение. Тя ще се приготвя от Диетичния стол и ще бъде доставяна в съдове за еднократна употреба. Стойността на менюто е около 3 лв. Заявката ще бъде правена ден за ден и ще се заплаща в момента на доставка от заявителя“, даде подробности Сотирова. Телефонът, който ще използват заявителите е - 0885 36 30 77, Атанаска Ангелова. „Напомням още един телефон - 0885 38 22 33 , на него могат да се обаждат нуждаещите се самотни възрастни хора, които имат нужда и необходимост от закупуване на лекарства или други продукти. На този номер те ще съобщават своя адрес, а длъжностни лица от Общината – специално обозначени, за да няма спекулации, ще съдействат с взимане на рецептурна книжка, рецепта или списък с продукти, както и доставката след това на поръчките“, допълни още Иванка Сотирова. На този телефон ще бъде подавана информация и за нужди на живущи в малките населени места в общината.

Темата с контрола също бе засегната по време на онлайн комуникацията с медии и граждани. „В изпълнение на заповедите на кмета Живко Тодоров и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев приведохме в изпълнение разписаните мерки. Работим в тясно сътрудничество с органите на МВР, с Областна администрация, Регионалната здравна инспекция. Всички екипи, които съблюдаваха неправилното паркиране и „Зелена зона“ бяха насочени към новите потребности на ситуацията“, обобщи секретарят на администрацията Делян Иванов. Той допълни, че екипите ще бъдат в полза и на социалните услуги, които ще бъдат в помощ на възрастните старозагорци по време на създалите се неудобства и мерки за безопасност.

От думите на кмета на града стана ясно, че проверки регулярно се извършват в кв. „Лозенец“, тъй като има множество сигнали за завърнали се от работа в чужбина хора. „Всеки нарушител ще бъде санкциониран с най-тежките мерки от закона“, подчерта Тодоров. Освен това, екипи на община, полиция, здравни власти съблюдават за изпълнение на карантинния период. „В Стара Загора все още, за радост, няма регистриран случай, затова се надявам отговорността на хората на бъде на ниво. Разчитаме на самосъзнанието и самодисциплината на всеки един старозагорец“, заяви Тодоров.

Допълнителна мярка, която взима общинска администрация е, служителите над 60-годишна възраст да работят при възможност от вкъщи, обяви още градоначалникът. „В крайна сметка това са най-уязвимите хора, не трябва да допускаме случаи каквито има в страната ни да станат факт и при нас. „Въпроси и предложение до Общинския кризисен щаб, който работи активно, може да се правят както във фейсбук групата „Попитай кмета на Стара Загора“, така и на Горещия телефон 0800 157 37.

Община Стара Загора ще подкрепи собствениците на кафенета и ресторанти, които имат закупено тротоарно право, но не могат да го използват към момента – те ще бъдат компенсирани през следващи месеци, като неизползваните суми ще бъдат пренасочени към бъдещ период, стана ясно от думите на кмета Тодоров.

По време на събитието бяха дадени и разяснения относно въвеждането на онлайн формата на обучение в старозагорските училища. Иванка Сотирова обобщи, че 95% от тях са в готовност. Ресорният зам.-кмет благодари на фирми, отзовали се с подкрепа към хора, нямащи възможност да осигурят необходимите технически средства за дистанционно обучение на децата.

По време на събитието отговори намериха още въпросите с дезинфекцията на градския транспорт, по площадки и паркове в града и селата, както и други обществени места.

Участие в пресконференцията взе и председателят на Общинския съвет Мария Динева. Тя обяви, че предстоящото на 26 март редовно заседание на местния парламент няма да се проведе. „Няма предложения, които да са изключително важни спрямо срокове, касаещи администрацията. Важно е да осигуря безопасността на колегите си. Изпратила съм писмо до Националната асоциация на председателите на Общински съвети за обмяна на опит с другите общини, за да имаме алтернативен вариант, ако ситуацията продължи дълго“, посочи Мария Динева.В онлайн пресконференцията се включиха и зам.-кметовете Йордан Николов, Красимира Чахова, Милена Желева и Янчо Калоянов.

В онлайн пресконференцията се включиха и зам.-кметовете Йордан Николов, Красимира Чахова, Милена Желева и Янчо Калоянов.

 

Етикети:

 

Други новини

Студентите от Аграрния факултет на...

  Студентите от Аграрния факултет на Тракийски университет се обучават в най-модерните ферми в страната, като агростопанството в...

Обновиха паметника на Васил Левски в...

    В навечерието на 183–годишнината от рождението на великия български революционер Васил Левски приключи работата по...

Министър Ананиев с тона заповед и...

Считано от 10 юли, не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни...

Актуална епидемична обстановка -...

  AКТУАЛНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В СТСРОЗАГОРСКА ОБЛАСТ С COVID 19 ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО   От...

Четирима от Старозагорско с COVID-19 са в...

Четирима новозаразени-трима мъже и една жена с коронавирус, са хоспитализирани в УМБАЛ-Стара Загора.   Пациентите, които са от...

Още един жител на гурковското село...

  Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изпълнение е...

Още един жител на гурковското село...

    Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието...

9 автомобила, излезли от употреба,...

    Девет автомобила, които са излезли от употреба, бяха принудително премахнати от междублокови пространства и общински паркинги...

Балетна вечер на 10 юли от 21,00 ч. на...

В прекрасната Балетна вечер на 10 юли от 21,00 ч. на Античен форум „Августа Траяна“ са включени 3 заглавия на едноактни балети:...

Младежи ГЕРБ – Стара Загора е с ново...

  Младежката организация на партия ГЕРБ в Стара Загора е с ново временно областно ръководство, което ще работи до предстоящите...

Представители на Мини Марица-изток...

    Представители на „Мини Марица-изток” ЕАД участваха в работна среща на заинтересованите страни по проект „Подкрепа за...

Нови обитатели има японското езерце в...

Попълнение от нови екземпляри златни рибки са пуснати във водите на японското езерце в старозагорския парк "Артилерийски". Рибите са...