На стотния си юбилей дядо Слави си спомни за ''Моторните песни'' на Вапцаров

публикувано на 15.12.2012 г. | Категория: Общество

Докато духаше свещичките на тортата старозагорецът Слави Нанев посъветва наследниците си „Не стойте празни, денят става много дълъг!“

 

Остроктритична реч, произнесена от Никола Йонков Вапцаров при завършването на Военноморското училище помни вече 80 години в съзнанието си навършилият днес старозагорец Слави Нанев Славов.

 

Дядо Слави, който тогава бил първокурсник разказва, че бъдещият поет-огняроинтелигент направил „на бъзе и коприва” командира и офицерите заради мизерните условия, при които се обучавали бъдещите морски вълци. 

 

Думите на Вапцаров до такава степен стреснали началниците, че броени дни по-късно пуснали в отпуск по-младите възпитаници и месец по – късно, при завръщането си обратно те заварили училището преобразено. 

 

Изплашени обаче за съкурсиста си приятели на Никола побързали да го скрият далеко от началниците, като тайно го извели от района на училището.

 

Мълвата за речта на мичман втори ранг Вапцаров обиколила като мълния курсистите, спомня си запозналият се с него в онези далечни години столетник.И разказва как в онези времена свободомислието и различното говорене били смятани за смъртен грях.

 

До степен, че когато си позволил да внесе в района считания тогава за „комунистически” вестник „Поглед” негов съученик го посъветвал „веднага и скришом от всички да го запали”.

 

Пак в онези времена Слави Нанков се запознал и с бъдещия „смъртник” Асен Недялков, баща на поета Недялко Йорданов.

 

„Асен и още неколцина бяха организирали тогава нелегална група, след като ги разкриха последва процес и смъртни присъди. Оттърва ги лично цар Борис, който ги помилва заради младостта им...”, припомня си старозагорецът, който ревниво къта албума със снимките на съвипускниците си. 

 

Сред тях били синовете на дългогодишния министър на войната Иван Вълков и пълномощния министър на царството във Франция. Както си му било „ред” и двамата , нищо че нямали най-добрия успех били пратени да се доизучат във Военното училище в София.

 

Буря в Средиземно море едва не пратила матроса на дъното

 

А старозагорецът, чийто баща бил само коларо-железар отпътувал за Казанлък, където се преквалифицирал в специалист по оръжията и боеприпасите.

 

Преди това обаче направил един рейс като матрос-стажант с търговския кораб „България „ по маршрута, описан от Вапцаров. От Варна, през Босфора до Порт Саид на Суецкия канал и пристанището Александрия и след това през бушуващото Средиземно море до остров Родос и обратно в родината.

 

Почти десетдневния круиз оставил незабравима следа в съзнанието на 22-годишния тогава младеж. На когото се наложило да изкара 8-часова вахта край парния котел в трюма при 10-балово вълнение.

 

„Карахме говеда за тогавашната Палестина, на мен ми беше за пръв път да стъпя на палуба, на моменти перката изхвърчаваше далеко над вълните, имахме усещането , че още минута и ще потеглим към морското дъно...”, припомня си роденият на 12 декември 1912 година в село Казанка юбиляр-столетник.

 

Вместо да стои на мостика на току що дипломиралият се машинен техник се наложило да...лети. 

 

Пратили го като отговорник по въоръжението на Трети разузнавателен орляк в Ямбол.

 

Където станал свидетел на „разфасоването” на знаменития „Граф Цепелин”.От чийто железария спретнали цели четири хангара за току що внесените от Полша леки бомбандировачи „Чайка” и няколко щурмови изстребителя. 

 

За да изучи въоръжението им военният „чиновник” Славов бил командирован в полския град Торун, където се наложило да използва познанията си по...френски език.Така и не се намерил местен специалист, който да знае български или руски език.

 

Веднага след Втората световна война капитанът от ВВС Славов попада в редиците на нежеланите в редиците на новата народна армия. 

 

На уволнения офицер се наложило да стане дървосекач

 

С кратка заповед , прочетена пред строя на обслужващите летището в Божурище всички „царски” офицери били демобилизирани и пратени ...кой откъдето си е.

 

През следващите няколко години ексофицерът работил какво ли не , само и само да има хляб в дома му за съпругата Кера и голямата щерка Петя. 

 

Наложило му се дори да реже дърва с поправена от него моторна резачка.За кратко време, до национализацията отговарял за подръжката на техниката в старозагорска „кислородна” фабрика, а след това заминал за Кърджали. Където се хванал като техник в бившето немско, а в последствие съветско предприятие за добив и преработка на руда „Пирин”, преименувано в последствие на „Горубсо”.

 

Там, в Кърджали се родила и втората щерка Мария.Пак там се родили и отраснал внукът Димчо, бъдещия зам. кмет, зам.министър на регионалното развитие и благоустройството и настоящ депутат от БСП Димчо Михалевски.

 

Пенсионирал се през март 1973-а, но и до ден днешен, ако и напоследък краката да го болят , все гледа нещо да прави, да сглобява и разглобява.

 

„Щото останеш ли празен – денят става прекалено дълъг.Лошото е че очите ми ослабнаха и все по-трудно виждам. Не гледам телевизия, омръзнали са ми разправиите там. Радио слушам, ама отвреме на време се ядосвам-тез били лоши, онез били добри.За мен най-добрият от тия, дето ни управляваха си беше Цар Борис. Щото разпусна говорилнята и управляваше със здрава ръка...”, коментира на изпроводяк дядо Слави.

 

Като прави уговорката, че внукът Димчо е човек, дето хем знае какво прави, хем го прави добре. 

 

Същото важало за двете дъщери, осемте внука и внучки и пак толковата правнуци. Две от които са подосили ако не цялото му име, то първата буквичка: Светла и Светлозар.

 

Признава че с тютюна е скъсал от десетилетия, пиенето – така и не научил, но няма да откаже глътка за наздравица за юбилея. И най-важното :”Без труд и честност – човекът не е човек!”.

 

За своя юбилей днес столетникът позлучи множество поздравления, подаръци и цветя, сред тях бе и специалната грамота на Съюза на ветераните от войните , чийто почетен член е от основаването му и разбира се от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

 

Христо Димитров

 

Други новини

Наградиха участниците в конкурса Ще...

Отличените млади таланти, участници в третото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“...

КУЛТУРЕН АФИШ 2 март – 8 март 2020 г.

 КУЛТУРЕН АФИШ 2 март – 8 март 2020 г.     2 март (понеделник)   „Да съхраним българското“ Инициатива на Средно...

Бизнесът от ветеринарномедицинския...

По инициатива на студентите от 4-ти и 5-ти курс по Ветеринарна медицина, с подкрепата на деканското ръководство беше организирана...

В Стара Загора отбелязаха 125 години от...

Община Стара Загора тържествено отбеляза днес 125 години от залесяването на парк „Митрополит Методий Кусев“. Общоградският ритуал...

Милена Желева. Вярвам, че стъпките,...

  Стара Загора с отличие „Успешна община“ от Българската агенция за инвестиции   Община Стара Загора бе отличена в...

Звезден солистичен състав в Турандот...

  Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини ще бъде представен н а6 март от 19.00 часа на сцената на...

Без Зелена зона в Стара Загора на 3...

    По повод отбелязването на Националния празник и 142 години от Освобождението на България, със заповед на кмета Живко Тодоров, в...

Промяна в движението на обществения...

  Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че във връзка с провеждане на тържествата по повод 142 години от...

Ниски нива на замърсява от фини...

  Днес в сградата на Общинска администрация Стара Загора се проведе заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството...

Окръжен съд – Стара Загора остави в...

  Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо четири лица, задържани при...

Строги мерки срещу разпространение...

  Всички предписания на здравните власти за работа с пациенти в спешните приемни отделения на болничните заведения са изпълнени в...

Удължава се срокът за промяна на...

    Във връзка с осигуряване на аварийно обезопасяване на пътен участък на ул. „Младост“ в кв. „Железник“, се удължава...