Илия Златев: Вероятно аз съм следващият!

публикувано на 02.07.2013 г. | Категория: Политика


Васил Самарски: Няма да излизам извън уставно определението си задачи да бъда координатор...”

 

„Не изключвам възможността аз да бъда следващият, който ще бъде атакуван заради позицията си. Категоричен съм, че няма да си подам оставката, не бива да ставаме заложници. В крайна сметка Трифон Митев „го отнесе” заради сгрешената политика на председателя Станишев!”, заяви лидерът на БСП-Стара Загора Илия Златев.

Той и още петима от членовете на областното ръководство на Столетницата снощи са напуснали инфарктното заседание, на което бе свален досегашният председател Трифон Митев.

„Почуствах се омерзен от случващото се, предпочетох да напусна, за да не участвам в предварително нагласен сценарий!”, уточни Златев.

Според отлично информирани източници на заседанието не са присъствали 10 от общо 41-те члена на структурата, в гласуването за смяната на Митев са участвали 31 души. 17 от тях са подкрепили предложението, направено от народния представител и председател на ОбС на БСП в Павел баня Атанас Пъдев.

Пъдев аргументирал предложението си с мотива, че е „нарушена комуникацията между групата народни представители от Коалиция за България и Трифон Митев”. Той е бил подкрепен от члена на ИБ и отговорник на областната БСП организация от „Позитано”20 Красимир Янков.

От изказване на народния представител Георги Гьоков станало ясно, че на практика Пъдев говори или само от свое име или акцията срещу Митев е съгласувана с „Позитано” 20.

Почти два часа по-рано Митев е знаел, че се подготвя свалянето му, за това са го предупредили съпартийци които били „увещавани” да гласуват против него. Трифон Митев не скри, че от известно време комуникацията в партията се води сенопосочно "отгоре надолу" и призна, че диалогът вътре в партията е много затруднен.

Кандидатурата на новия областен лидер, къзанлъчанинът Васил Самарски е била внесена за разглеждане от областния управител Живка Аладжова. За него в тайното гласуване са били 19 бюлетини, 4 са били против, а една е била празна.

Веднага след като станал иизвестен резултатът председателят на БСП – Казанлък Александър Минчев обявил, че напуска поста си в знак на протест.

„Поздравих Самарски и му казах, че със сигурност има много качества, но му липсват две: чест и достойнство. Не мога при тази ситуация да остана председател на казанлъшката партийна организация, няма да имам очи, с които да гледам хората. Случилото се е продължение на онова, което става в държавата! Вярвах на Сергей Станишев, но се оказа, че той не е разбрал най-важната поука от провала на Тройната коалиция – преяждането на ДПС с власт!“, коментира Минчев.

На този етап Александър Минчев не е отеглил съгласието си да бъде обсъждана кандидатурата му зам. Областен управител в Стара Загора, но смята че това ще бъде чиста формалност.

Почти сигурно било че ще бъде предложената другата казанлъшка кандидатура: на Теодора Христозова, зам. председател на НЧ „Искра” и близка на Васил Самарски.

„Със сигурност ще излезем със своя позиция за създалата се ситуация, днес ще решим каква ще бъде тя на извънредно заседание на ИБ!”, коментира още Илия Златев.

Опитите за разговори с народните представители Атанас Пъдев и Георги Гьоков се оказаха безплодни, единствено Мариана Тотева вдигна телефона си, за да каже, че е заета и че ще коментира на по-късен етап.

„БСП се променя непрекъснато, включително и като сменя част от лицата в зависимост от динамиката на времето. Не го ли прави ще има съдбата на други партии, които изчезват!”, заяви по телефона новият областен председател Васил Самарски. Според него кадровата промяна била свързана най-вече с динамиката в обществения живот, местната организация твърде много се бавела при предлагането на кандидатури за възлови места.

Като областен лидер той не възнамерявал да се бърка в живота на старозагорската общинска организация, тепърва му предстояла среща с нейното ръководство.

„Ако Александър Минчев твърдо е решил да напусне председателския пост в Казанлък ще се наложи да правим извънредно заседание на общинската конференция, утре имаме заседание на ОбС, ще го обсъдим!”, каза още Самарски.

За сряда е насрочена среща на областния председател с председателите на общинските организации на БСП, най-вероятно едва след това ще бъде огласена официална позиция.

 

Христо Димитров

 

 

Други новини

Нов зам. областен управител на Стара...

Със заповед на служебния премиер Румяна Друмева е назначена за зам. областен управител на област Стара Загора. Друмева е икономист, член...

Старозагорската листа на Коалиция...

Националният съвет на БСП утвърди днес цялата листа с кандидати за народни представители на 27 МИР Стара Загора. Водачът Драгомир...

Халил Летифов е водач на листата на...

Районната избирателна комисия регистрира кандидатска листа за народни представители, предложена от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И...

Б. Борисов за водача Емил Христов:...

 

Първи коментар на лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за определения водач на листата в 27-ми Старозагорски избирателен район Емил Христо,...

Ж. Тодоров: Ще водим предизборна...

 

Първи коментар на Ж. Тодоров, областен координатор на ПП ГЕРБ и кмет на Стара Загора за водача на ГЕРБ Емил Христов в 27-ми МИР.   Как...

Емил Христов е водач на листата на ПП...

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов ще е водач на листата на политическа партия ГЕРБ за 27-ми многомандатен...

ГЕРБ – Стара Загора: БСП правят онова,...

„От БСП правят отново онова, което умеят най-добре – да манипулират и лъжат хората. Пореден пример за това е опитът им да...

Спират строителството в Бедечка до...

Със заповед на зам.-кмета Йордан Николов, оправомощен от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, е наложена пълна строителна забрана...

Безвъзмездно прехвърлят имоти –...

Областният управител инж. Георги Ранов и кметът на Чирпан Кичка Петкова подписаха днес договор за безвъзмездно прехвърляне на имоти...

Наказаха Бойчо Биволарски, избран за...

Снеха политическото доверие от новия председател на групата общински съветници Бойчо Биволарски. Това стана вчера на нарочно...

Посланикът на Германия на посещение в...

По покана на областния управител инж. Георги Ранов днес гост в Областна администрация беше посланикът на Германия у нас Негово...

ДБГ иска обща президентска...

Националният съвет на "Движение България на гражданите" даде мандат на ръководството на партията да започне консултации за издигане на...