Георги Първанов: Проeктът "АБВ" е замразен предизборно

публикувано на 15.09.2011 г. | Категория:
Кандидатите за кметове, които по един или друг начин се свързват с проекта „Алтернатива за българското възраждане- АБВ” участват в кампанията в лично качество. Самият проект е замразен.

 

Възможно е той да се превърне отново в територия за генериране на идеи, но в никакъв случай няма да се развива като политико-партиен проект”, заяви след срещата си с обществеността на Стара Загора президентът Георги Първанов в отговор на въпроса: Има ли „АБВ” свои кандидати и фаворити в изборите за местна власт?”.

 

Близо три часа продължи срещата-представяне на книгата „Отчетът на президента. Събития, факти, идеи”, състояла се късно вечерта на 14 септември в Стара Загора.

 

В нея, по покана на Инициативния комитет за избора на президента Георги Първанов за втори мандат, взеха участие стотици жители на Стара Загора с различни политически тежнения и ориентация.

 

Представянето, така както си пожела в началото й авторът се превърна по същество в дебат по темата „От какъв президент се нуждае България?” в следващия етап от развитието на страната.

 

Още във встъплението си водещият, народният представител от Коалиция за България, бивш здравен министър от кабинета на Сергей Станишев и два мандата кмет на Стара Загора, д-р Евгений Желев изтъкна, че тази премиера се провежда не случайно тук и сега.

 

Той припомни, че именно от Старозагорска област стартираха и двете предизборни кампании на Първанов /2001 и 2006 година/ и че точно от средите на старозагорското тракийско дружество „Одринска епопея 1912” излезе предложението Първанов да бъде номиниран за втори мандат от Съюза на тракийските дружества в България.

 

На фона на тазседмичния пожар в местността Карасиврия над ромския квартал „Лозенец” д-р Желев върна назад лентата към лятото на 2007-а, когато огнената стихия беше заобиколила от всички страна града и заплашваше от опустошаване белия му дроб – парк „Митрополит Методий Кусев”.

 

Точно тогава той се обръща с молба към държавния глава за съдействие и осем часа по-късно, след разговор с тогавашния президент на Русия Владимир Путин за България излита пожарен самолет-цистерна, за да вземе участие в спасителната акция.

 

В рамките на експозето си самият Първанов припомни, че връзките му със Стара Загора и ангажираността му с проблемите на региона не започват и не завършват с пожарите през 2007-а.

 

„По настояване на местната власт и общественост инициирах два разговора между отговорните институции и след като чух становището на учените от БАН успяхме да решим проблема с унищожаването двигателите на ракетните комплекси СС-22.

 

Проблем, който създаваше огромно напрежение сред хората”, напомни Първанов и не пропусна да подчертае ролята на най-старото научно заведение в България, Българската академия на науките, чийто експретна помощ винаги е давала полезни варианти за вземане на правилни решения.

 

Пак от Стара Загора тръгва иниицативата за еврорегион „Тракия”, пред студентите и преподавателите от Тракийския университет бяха развити в детайли идеите на президента за качествена реформа в областта на висшето образование.

 

В книгата си „Отчетът” държавният глава е успял на 103 страници не толкова да проследи хронологията на дейността си /предстои това да бъде сторено върху 800 страници, качени на електронен носител/, колкото да направи анализ на случилото се в страната през отминалия период, както и да посочи причинно-следствените връзки.

 

Разделена на 15 глава: /освен тях има и няколко справки: за вето над определени закони, за връчени държавни отличия, за помилвания и т.н./ от „Бележки за пътя към „Дондуков” 2 до „Вместо заключение и нещо лично”, книгата – отчет е всъщност еманация на вижданията на автора й за същността на политиката в условията на раждащата се демокрация.

 

Едно „занимание”, в много случаи неблагодарно и бързо износващо личността, но в същото време високоотговорно. Защото от начина, по който се упражнява зависи дали гражданите ще продължат да вярват в основополагащите принципи или ще възприемат ширещата се теза „всички са маскари”.

 

В отговор на многоборйните въпроси, дошли от залата на драматичен тетатър „Гео Милев” Георги Първанов потърси и даде отговори, които обличат в допълнителни детайли тезите му за „социалния президент”; за външната политика с приемственост и характер; за енергийната политика и дипломацията, за новите измерения на националната сигурност...

 

Не пропусна да коментира и щекотливата тема за посланиците с досиета, като изрази недоумение от налагания двоен стандарт спрямо дипломатите – разузнавачи.

 

„Не разбирам защо те да са лошите /прочел съм всички папки и ако имаше насреща ми желание от страна на министъра на външните работи щях да ги защитавам страница по страница/, а другите, сегашните управляващи,  да са добрите?! Та нали сегашният премиер е бил до 1989 година преподавател в школата на МВР-Симеоново, т.е. ако възприема неговата терминология е обучавал тогавашния репресивен апарат.

 

Или пък вицепремиерът Цветанов, който е бил служител на Седмо управление на ДС и само защото това управление липсва в закона за разсекретяване на архивите той да е от „добрите?” коментира ситуацията президентът.

 

Съжаление изрази той и за начина, по който в управлението на страната се вкарват определени лица и подчерта: „Недопустимо е да „намериш” бъдещия си здравен министър на разклона от Велико Търново за Севлиево. Това е обидно за българите”.

 

В този ред на мисли Георги Първанов даде да се разбере, че избраникът на ГЕРБ за кандидат-президент Росен Плевнелиев не е сред фаворитите му не заради отсъствието на качества, а защото на практика е избор на един-единствен човек в лицето на премиера Борисов.

 

„Обиняват ме че съм „путинизирал” българската политика, но дори Владимир Путин, след като посочи наследника си Дмитрий Медведев вкара името му за обсъждане на конгреса на партията си. А в случая кандидатът е бил привикан час преди официалната пресконференция, за да му бъде казано, че е той”, каза президентът Първанов.

 

След което, без да изпада в ситуацията на клакьор или ментор пестеливо обрисува дипломатическите умения на ексвъншния министър и избраник на БСП за кабинета на Дондуков 2 Ивайло Калфин.

 

Като подчерта, че основно негова е заслугата наименованието на европейската единна парична единица, еврото да бъде изписвано и на кирилица.

 

Без да навлиза в детайли Първанов сподели, че след края на втория си мандат възнамерява, съвместно със съпругата си и част от настоящия си екип да работи за обучението на млади политици, като за целта вече е създадена Национална академия за млади лидери, където курсът ще бъде поне двугодишен.

 

”Не можеш да наричаш академия обучение в рамките на един уикенд в някой луксозен хотел. Това е несериозно. А България се нуждае от млади, сериозно подготвени политици, които да са запознати с опита на действащи президенти, на премиери, на хора с опит и минало”, настоя той.

 

Преди закриването на срещата Георги Първанов пое ангажимент при покана от страна на някоя от младежките организации в Стара Загора да развие по-подробно идеите си в тази посока.

 

Екземпляри от книгата си „Отчетът на прзидента” и от двата тома събрани негови статии, изказвания и интервюта през двата мандата на управлението подари Георги Първанов на регионална библиотека „Захарий Княжевски”, като с удоволствие си припомни, че е присъствал на офиицалното откриване на културния институт.

Христо Христов

 

Други новини

Стойнев от Шипка: Време е да спрем да...

„Време е да спрем да се разделяме. България има нужда от обединение около нови национални идеали и цели, които да събудят нацията и да...

Местан: Без ДПС не може да се формира...

"Ако всички партии се обединят, ДПС може да бъде изолирано в опозиция. Но аз съм убеден, че без ДПС не е възможно да се формира стабилно...

Програма Лиляна Павлова - 2 октомври

На 2 октомври, от 9:30 часа, водачът на листата за народни представители на ГЕРБ за 27 МИР Стара Загора Лиляна Павлова ще присъства на...

Стойнев с три основни ангажимента към...

Социалистите закриват кампанията нетрадиционно – с поклонение пред национални паметници под мотото „Преди да сме политици –...

Интелектуалци дадоха подкрепата си...

Светила на българската историческа наука и доказани интелектуалци дойдоха в Стара Загора, за да подкрепят Драгомир Стойнев, водач на...

Драгомир Стойнев с четири гола във...

Четири гола вкара във вратата на съперника Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция „БСП лява България" в демонстративен мач...

Павлова пред земеделци: Максимално...

„Всички мерки, които ще вземем по отношение на земеделие, инфраструктура и други сектори, няма да са възможни, без европейски...

Драгомир Стойнев: 360 000 енергийно...

Проблемът е енергийно бедните домакинства. Съществува модел в Министерство на труда и социалната политика за подпомагане на 360 000...

Лиляна Павлова: Гласувайте, за да не...

„Гласувайте, нека пътищата и магистралите, които построихме при управлението на ГЕРБ, да не бъдат използвани за напускане на...

Лиляна Павлова ще се срещне с жители...

На 27 септември, от 10:00 часа, водачът на листата за народни представители от ПП ГЕРБ Лиляна Павлова ще посети село Ягода, община Мъглиж....

16 отбора мерят сили в червен футболен...

16 отбора ще мерят сили във футболния турнир на 27 и 28 септември, под патронажа на Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП лява...

Халил Летифов: Говоренето срещу ДПС е...

Рискът пред 43-то НС е силно фракциониран парламент, който да не може да намери правилната посока, казва Халил Летифов. През последните 24...