13 септември - Световен ден на първата помощ

публикувано на 10.09.2014 г. | Категория: Инциденти


Преди сто и петдесет години, битка в Северна Италия създава идея, която впоследствие променя света. На 24 юни 1859 г. Анри Дюнан, млад търговец от Женева става свидетел на ужасяващи страдания и агонии след битката при Солферино. Той мобилизира доброволци, за да осигурят първа помощ за всички ранени, независимо от тяхната националност. Необходимостта от хуманитарна дейност все още е от жизненоважно значение, така както е било и през 1859 г.

В днешно време всеки един от нас малко или повече е уязвим, но всеки има възможност да се обучи по първа помощ и да спаси човешки живот.

Нарастващият брой злополуки у дома, на работното място, на улицата, по пътищата, в планината, около водните басейни, бедствия, налага необходимостта възможно най-много хора да бъдат обучени и да могат да оказват първа долекарска помощ.

Първа долекарска помощ означава оказването на помощ, която е необходима за непосредственото поддържане на живота на пострадал или болен.

Незабавните мерки са:

в опасните зони – обезопасяване и/или евакуация на пострадалите;

при загуба на съзнание - поставяне на пострадалия в стабилно странично положение, контрол на дишането и сърдечната дейност;

при проблеми с дишането и сърдечната дейност - изкуствено дишане и извънгръдни притискания на сърцето;

при силно кръвотечение - спиране на кръвотечението;

при шок - мерки за предотвратяване на шока.

Оказващият първа долекарска помощ трябва бързо и точно да разбере какво се е случило, да прецени опасностите и да действа правилно, съобразно обстоятелствата, като първо осигури собствената си безопасност.

 

От 2000 г. насам всяка втора събота на м. септември се отбелязва Световният ден на първата помощ.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец се ангажира да се подобрят програмите за обучение по Първа помощ и да се повиши тяхното качество. Знанията и уменията по Първа помощ трябва да станат достъпни за ВСИЧКИ.

Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец се насърчават да бъдат домакин на инициативи, които ще изтъкват темата и ще разпространяват силно и ясно посланието, че не са необходими супер сили за да бъдеш герой:

Българският Червен кръст разработва и организира обучения по първа долекарска помощ в цялата страна, чрез добре функциониращи структури на всички нива. Обучението на различни групи от населението по първа долекарска помощ е основна и приоритетна дейност на организацията.

Българският Червен кръст обучава по първа долекарска помощ различни организирани групи. Програмите ни са сертифицирани със знака за качество от Европейския референтен център по първа помощ - Париж, Франция /ЕFAC/. Удостоверенията за преминато обучение в БЧК са валидини в страните от ЕС за 5- годишен период. Базисните обучения включват теоретична подготовка и практически упражнения в рамките на 8 учебни часа, завършват с успешно полагане на тест.

Основен курс по първа помощ за кандидат водачи на МПС: предназначен за граждани при първоначално получаване на свидетелство за управление на МПС.

Основен курс по първа долекарска помощ на работното място: предназначен за работници и служители от производствени предприятия и фирми, учреждения и ведомства.

Основен курс по първа долекарска помощ за персонал, работещ с деца: предназначен за персонал на детски заведения, училища, детегледачи и родители на деца до 8 годишна възраст.

 

По повод Световния ден по първа помощ, 13 септември 2014 г., Областната организация на БЧК Стара Загора планира няколко инициативи за привличане вниманието на гражданите към достъпността и необходимостта от първа помощ:

1.Акция по безвъзмездно доброволно кръводаряване - ще се проведе на 13.09.2014 г. – събота, от 08:30 до 13:00 часа в гр.Стара Загора, ул. "Св. Княз Борис I" № 69, сградата на БЧК.

2.Разпространие на рекламни материали;

3.Демонстрации по първа помощ - ще се проведе на 13.09.2014 г. – събота, от 11,00 в гр.Стара Загора, парк „Пети октомври”.

 

 

 

 

 

Други новини

Новите роторни багери вече работят в...

За първи път в историята на „Мини Марица-изток” ЕАД бях въведени в работа два нови роторни багера едновременно. След успешно...

Отличиха най-добрите в конкурса...

    По повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост Община Стара Загора и отдел „Образование“ ...

Изготвя се алгоритъм за постепенното...

  Зам.-кметът с ресор „Образование, здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора Иванка Сотирова днес взе участие...

Въвеждат в експлоатация водните...

  От началото на работната седмица започна поетапното въвеждане в експлоатация на всички водни съоръжения на територията на паркове...

Нормалната работа в Мини Марица-изток...

    Остават в сила въведените със заповеди на изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов извънредни...

Кметът Живко Тодоров поздравява...

    Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправи великденски поздрав към жителите и гостите на общината „Уважаеми...

От 17 до 19 април се преустановява...

  От 17 до 19 април се преустановява функционирането на пазарите на територията на община Стара Загора   Със заповед на кмета на...

Дарителска сметка за болниците в...

Фондация Обществен дарителски фонд - Стара Загора разкрива дарителска сметка за закупуване на необходимо оборудване и консумативи за...

Дарителска сметка в Община Стара...

  Все повече стават дарителите в Община Стара Загора, които подпомагат борбата с коронавируса. Ежедневно граждани и фирми подкрепят...

На 29 март местим часовниците с един...

    Тази пролет на територията на Република България ще преместим стрелките с час напред точно в 3:00 часа сутринта на 29 март 2020...

13-ОТО ИЗДАНИЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО...

    С оглед извънредната ситуация в страната и издадените разпореждания от институциите, както и усложнената международна...

Увеличават се възрастните...

  Близо 70 доставки на пакетирани храни и лекарства са извършили екипите на Община Стара Загора на самотноживеещи възрастни хора,...